teisipäev, 25. juuni 2024

Millega arvestada oma aeda valgusketti valides?


Olgu see siis terrassil või oma aias on perega koos veedetud aeg alati hindamatu. Hilissügisel kui ilmad on veel soojad, kuid pimedus saabub juba kiiremini on aias ühiste koosviibimiste pikendamiseks suurepärane idee paigaldada valguskett õue oma aeda valgusega kuldama.

Pärast päikeseloojangut saab nii aeda oma öises ilus nautida, valgustades oma kinnistut ka väljaspool maja nelja seina. Kodu ümbritseva ruumi jaoks sobiva valgustuse valimisel tuleks aga arvestada mõne olulise teguriga.


Pindade ja objektide stiil, mida sa soovid valgustada


Vali taimede, kiviktaimlate või tiikide valgustamiseks üks valguskettidest moodustatud kujundus ja valgustus ning teine fassaadide või sõiduteede valgustamiseks. Haljastuselementide puhul (puud, põõsad, veesilmad) ja kõikjal, kus domineerivad dekoratiivtaimed, vali minimalistlik valgustus ja efektiivsed valgusallikad.


Energiaallikad ja energiatõhusus


Valgusketti elektriga varustav energiaallikas on välisvalgustuse valikul oluline kriteerium. Kui väikestes LED-lampidega valgustuselementides saab kasutada päikesepaneelide elemente, mis on praktiliselt tasuta lahendus, siis sissesõiduteedele ja fassaadidele paigutatud lambid peavad toetuma elektrivõrgule. Kedagi ei pea veenma nende usaldusväärse toimimise tähtsuses. Tulede projekteerimisel ja paigaldamisel usalda alati elektrikut, ära tee seda ise kui sul pole selleks piisavalt teadmisi.


Manuaalne või taimeriga lüliti?


Siin on valik lihtne, kuna selle määrab valgustuse funktsioon. Küll aga tasub tähele panna, et liikumisanduritel põhinevad lülitid muutuvad järjest populaarsemaks tänu optimaalsele elektrikasutusele. 


Sellegipoolest, kui soovid hoone fassaadil elegantset valgustust on taimeriga lülitid parim lahendus. Ja miski ei asenda seda, kui mugav on väravale lähenedes kaugjuhtimispuldiga tuled sisse lülitada.


Puhastamine ja hooldus


Välisvalgustuse valikul peab arvestama ka ülalpidamiskuludega. Pea meeles, et aiavalgustid puutuvad kokku pikaajalise ja intensiivse ultraviolettkiirgusega, mis muudab need kollakaks ning mõne aja pärast näevad need vananenud ja ebameeldivad välja. Seega on ilmne, et neid tuleb puhastada ja hooldada. 


Kollaseks muutunud plastikust aiavalgustite varjud saab puhtaks vesinikdioksiidiga, mis on kõigile tuntud madala kontsentratsiooniga versioonis vesinikperoksiid. Kui sul pole seda ainet, võid kasutada ka kloorvalgendit või tualettruumi puhastus-/desinfitseerimisvahendit.

 

Kommentaare ei ole:

Populaarsed postitused